Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση SEEOA στη Λευκωσία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΧΘΗΚΕ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ.

            Η συμμετοχή δύο Ελλήνων (Κωνσταντίνος Κουκουρής και Καραδημητρίου Δημήτρης) στη συνάντηση της Ένωσης Αγωνιστικού Προσανατολισμού Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο από 27 Φεβρουαρίου μέχρι 1 Μαρτίου 2015 αποτελεί συνεπή συνέχεια στη μεγάλη προσπάθεια που έχουν αναλάβει οι φίλοι του αθλήματος στην Ελλάδα. Αρχικά η Ένωση είχε ξεκινήσει απο τρείς χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία και Γιουγκοσλαβία) ενώ τώρα συμμετέχουν όλες οι χώρες Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες ταξίδεψαν με δικά τους έξοδα.
Για όσους δεν γνωρίζουν αναφέρουμε ότι ο αγωνιστικός προσανατολισμός είναι ένα δημοφιλές άθλημα στη Βόρεια Ευρώπη στο
οποίο νέοι και ενήλικες βρίσκουν μεγάλη ευχαρίστηση μέσα από την πρόκληση της εύρεσης σταθμών ελέγχου σε όμορφες γεωγραφικές περιοχές, δάσους και βοσκοτόπων. Είναι ένα σπορ που παρέχει ευχαρίστηση σε όλα τα επίπεδα συναγωνισμού, αλλά όπου η τεχνική είναι ζωτικής σημασίας για να θριαμβεύσει ο αγωνιζόμενος πάνω στις δύσκολες λεπτομέρειες του χάρτη και του εδάφους και έτσι να ικανοποιηθεί πλήρως από τον αγώνα.
Σύμφωνα με τον Ατανάς Γκεοργκίεφ, πρόεδρο της Βουλγάρικης Ομοσπονδίας  Προσανατολισμού που συμμετείχε στη συνάντηση το σημαντικότερο είναι να δώσουμε χαρά στα παιδιά όχι γνώσεις. Το συναίσθημα είναι το σημαντικότερο πράγμα. Η ένταση του ανταγωνισμού  είναι τόσο μεγάλη που η Νορβηγία, απο τις κορυφαίες χώρες στο άθλημα δεν στέλνει αθλητες της κατω των 16 χρονών στα Παγκόσμια πρωταθλήματα Νέων! Σύμφωνα με τον Γκεοργκίεφ το street-orienteering (αλλά μόνο αυτό) μπορούν να το διοργανώσουν και μη-πιστοποιημενοι σχεδιαστές η προπονητές. Αλλά για το foot-orienteering θα πρέπει τα στελέχη να είναι πιστοποιημένα. Στη Βουλγαρία διαξάγονται 72 αγώνες κάθε χρόνο, στην Ελλάδα γύρω στους 10. Παραπέρα, σύμφωνα με τον Γεωργιάδη, πρόεδρο πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ορειβασίας, Αναρρίχησης και Προσανατολισμού το σημαντικότερο είναι τα παιδιά να καταλαβαίνουν το χάρτη. Στην Ελλάδα ανατέθηκε η διοργάνωση της συνάντησης της Ένωσης Αγωνιστικού Προσανατολισμού Νοτιοανατολικής Ευρώπης για το 2017. Ακόμη δεν αποφασίσθηκε ποιά πόλη θα το διοργανώσει.
Πριν απο το σεμινάριο ο Κώστας Κουκουρής επισκέφθηκε το Δημοτικό σχολείο Λεμεσού και έκανε μάθημα στα παιδιά μιάς τάξης παρουσία του δασκάλου τους και παλιου φοιτητή (απο το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης) του υπογράφοντα Κωνσταντίνου Λούκα. Ο Κωνσταντίνου Λούκας αποτελεί τον στυλοβάτη του προσανατολισμού στα σχολεία της Κύπρου. Επίσης δέκα ημέρες μετά τη συνάντηση της Κύπρου πραγματοποιήθηκε θεωρητικό μάθημα προσανατολισμού στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης μετά απο πρόσκληση της διδάσκουσας στο ΤΕΦΑΑ κας Εύας Ιωναννίδου. Στη συνέχεια πολύ σημαντική ήταν η διοργάνωση τριήμερου σεμιναρίου Προσανατολισμού στις Σέρρες απο 20 με 22 Μαρτίου 2015 κατόπιν πρόσκλησης και προσπαθειών του κ. Βασίλη Χορτομάρη. Στο σεμινάριο δίδαξε ο πρόεδρος της SEEOA Mr. Zoran Milovanovic. Το σεμινάριο παρακολούθησαν 14 άτομα. Στις 21 Ιουνίου έχει προγραμματισθεί ο τελικός αγώνας του πρωταθλήματος να διεξαχθεί στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον και με χάρτη υψηλού επιπέδου.
                Το άθλημα του προσανατολισμού αποτελεί αυτοδύναμο άθλημα με δικιά του Ομοσπονδία σε όλες σχεδόν χώρες της Ευρώπης και μόνο στην Ελλάδα (παρά τις μεγαλες προσπαθειες που καταβάλαμε), την Αλβανία και τη Βοσνία υπάρχει άγνοια. Την συνάντηση της Κύπρου τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Αθλητισμού της Κύπρου.  

Με τιμή,


Κωνσταντίνος Κουκουρής,
Ph.D. στην Κοινωνιολογία του αθλητισμού, Manchester University, UK